Відділ освіти Сокальської РДА
02:52, 26 квітня 2024 року
|80000 Львівська обл., м.Сокаль, вул.Шашкевича,86, тел.(03257)72073, osvitasokal@ukr.net | Гаряча лінія (03257)72075|
Головна Останні новини Фотогалерея Написати нам Вхід

Головне меню

Корисні посилання


Пошук
 
 

Статистика


Відділ освіти :: 04.01.2016
   
Новини
  
4 січень 2016 року

 

  

Колегія "Про підсумки розвитку музейної справи  у школах району" 

 
   24 грудня 2015 року відбулася колегія відділу освіти Сокальської РДА, де слухалось питання «Про підсумки розвитку музейної справи  у школах району (Хлівчанська ЗШ І – ІІІ ст..,Тартаківської ЗШ І-ІІІ ст., Сокальської ЗШ І-ІІІ ст..№5)”, доповідала методист РМК Кулик А.С.

  Вона зазначила, що  перебудова системи освіти потребує творчого оновлення всіх її ланок, зокрема музейної справи. Одним із завдань педагогічного колективу школи, в якій є музей, ефективніше використовувати його  зібрання в навчально-виховній роботі з учнями. Музей при навчальному закладі гармонійно поєднує ознаки і функції навчальної та дослідної установи. Це дозволяє змістити акцент з активного дидактичного впливу на особистість учня, формування середовища, в якому  відбуваються його самоосвіта й саморозвиток і починають діяти механізми внутрішньої активності. 

      Шкільні музеї України стають інститутом, який дозволяє транслювати й утілювати в життя базові цінності суспільства. У їх діяльності поєднуються культурно-освітні, виховні, науково-дослідницькі функції .

     Музей – це візитна картка навчального закладу, педагогічного та учнівського колективів.

    Працюючи в пріоритетному напрямку позакласної роботи «музейна справа», в навчальних закладах  передбачається   максимальне     використання можливостей освітнього простору шкільного музею для опанування всіх видів музейної діяльності. Пріоритетними визнані такі напрями: пошуково-дослідницька, фондова й експозиційно - виставкова робота, культурно-освітня діяльність. 

      Аналіз досвіду шкільних музеїв Хлівчанської ЗШ І-ІІІ ст., Сокальської ЗШ І-ІІІ ст..№5, Тартаківської ЗШ І-ІІІ ст.. ім.. П. Саноцького свідчить, що пошуково–дослідницька робота дозволяє учням успішно засвоїти як у теорії, так і на практиці всі етапи науково-дослідницької роботи: навчитися працювати з джерелами різних типів, засвоїти способи зовнішнього і внутрішнього аналізу джерел, навчитися формулювати проблему, мету та завдання дослідження, обстоювати власну точку зору, набути навичок роботи з науковою і довідковою літературою  та публічних виступів.

    Музеї при вищезазначених навчальних закладах    здійснюють активну пошукову роботу, поширеною формою якої є етнографічні експедиції, походи по рідному краю, конкурси.  

    Ради музеїв «Берегиня» Хлівчанської ЗШ І-ІІІ ст..,  «Скарбничка» Сокальської ЗШ І-ІІІ ст..№5,  «Історія рідного краю» Тартаківської ЗШ І-ІІІ ст.. тісно співпрацюють  з музеями Сокальської гімназії, Карівської ЗШ І-ІІ ст.. та Белзької ЗШ І-ІІІ ст.., які також працюють над впровадженням пріоритетного напрямку «музейна справа». 

     За значні успіхи у підвищенні ефективності навчального процесу, формуванні та збереженні музейного фонду України, пропаганді пам‘яток  історії, культури і природи  музей «Історія рідного краю» Тартаківської ЗШ І-ІІІ ст. було зареєстровано у комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівський обласний Центр краєзнавства, екскурсій та туризму учнівської молоді» у лютому 2013 року.  

 



Тел. гарячої лінії (03257) 7-20-75
Copyright MyCorp © 2007 Відділ освіти Сокальської райдержадміністрації www.sokal.lviv.ua